Hvorfor holder vi Sankt Hans?

Hvorfor holder vi Sankt Hans?

BålHans er i denne sammenhæng en forkortelse af Johannes, så Sankt Hans er faktisk Johannes døberen. Johannes har fået udråbt d. 24 juni til sin fødselsdag.  Tidligere var bålet en hyldest til Johannes. Det var først omkring år 1900, at bålet fik en heks på toppe.

Jesus og Johannes var fætre, fordi Johannes var søn af Marias søster. Og det var Johannes, Jesus kom til, da han ville døbes, og det var der, han fik navnet Johannes Døberen. Han døber Jesus, og i det øjeblik går det op for Jesus, hvad han skal gøre, og hvem han er.

Så Johannes Døberen er på mange måder vigtig, og derfor blev hans og Jesus’ fødselsdage lagt på hver deres ydersolhvervspunkter i den rituelle kalender. Jesus har fødselsdag den 25. december, mens Johannes har fødselsdag 24.jui, et halvt solår tidligere. Johannes døberen er Sankt Hans.

Bålet er et symbol, på at nu er det lyst, samtidig med man prøver at holde det onde væk. Det med heksene kom først senere. Bålet har ikke noget med kristendommen at gøre, det er en nordeuropæisk skik, som formentlig bare er smeltet sammen med en kristen helligdag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.