Hvem var Martin Luther King, Jr?

Hvem var Martin Luther King, Jr?

PeaceMartin Luther King var meget kendt indenfor borgesrettighedbevægelsen, the civil rights movement, som du nok har hørt om. Han var leder af dette kæmpe bus boykot, der fandt sted i USA 1955. King var stor kæmper imod raceadskillelsespolitikken, der adskilte sorte og hvide.

Han blev født den 15 januar 1925 i Atlanta, Georgia. Kings far Michael Luther King var baptistpræst, og senere gik Martin i faderens fodspor, da han læste til præst ved Crozer Theological Seminary i Pennsylvania.

I 1955 blev Martin involveret i de sortes bus boykot, hvor de kæmpede imod de raceinddelte offentlige busser. Der gik ud på, at alle sorte mennesker skulle gå eller cykle i stedet for at tage bussen. Dette påvirkende busselskaberne meget, da størstedelen af deres passagerer var sorte. Så King endte med en sejr.

Efterfølgende var King med i en del andre kampanger og organisationer, der kæmpede imod raceadskillelsespolitikken. Ved en march i Washington D.C holdt King sin meget berømte tale “I have a dream”. Han samlede ca 250.000 mennesker. Året efter modtog han Nobels Fredspris og var dermed den yngste modtager nogensinde.

King brugte en ingen-volds strategi. Han var tidligt blevet påvirket af Mahatma Gandhis ikke-volds filosofi. Mange radikale unge i de sorte storbyghettoer mente, at udviklingen gik for langsomt, og de dannede derfor nye militante organisationer som fx. Black panther party.

Den 4. april 1968 blev King myrdet af en snigskytte, da han stod på en hotelbalkon ved et besøg i Mephis, Tennessee. Morderen, en hvid mand, blev kort efter pågrebet og fik 99 års fængsel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.