Hvem var James Cook?

Hvem var James Cook?

SkibJames Cook var en engelsk søofficer og opdagelsesrejsende. Cook blev født den 27. oktober 1728 i Yorkshire. James Cook stod i spidsen for tre af oplysningstiden vigtigste videnskabelige sørejser.

James Cook var den første europæer, der opdagede Hawaii, Australien og New Zealand. Som følge af Cooks forståelse for kostsammensætnings betydning, døde ingen af Cook besætningsmedlemmer af skørbug.

James Cook var ud af en søskendeflok på 8, han var den anden ældste. Cook brugte en del tid på studier af algebra, geometri, navigation og astronomi.

Efter en begrænset skolegang fik Cook job på et kulskib og gik i 1755 ind i den britiske flåde. Efter han deltog i krigen mod frankrig (kaldet syvårskrigen), foretog Cook en del opmålinger. Så i 1766 valgte han en ekspeditionsleder og tog så på sin første ekspedition i år 1768, som varede indtil 1771. Hans anden ekspedition varede fra 1772-1775. Og hans tredje og sidste ekspedition varede fra 1776-1779.

Den 14. februar 1779 blev James Cook sammen med 4 af sine søfolk dræbt i et sammenstød med de indfødte på Hawaii.

Cook fik indraget Stillehavet i det europæiske verdensbillede, og hans indsats inden for kartografi, navigation og livet til søs, fx indførelse af ernæringsrigtig skibs kost, blev epokegørende.

En lang række geografiske lokaliteter bærer James Cooks navn. Som fx. New Zealands højeste bjerg Mount Cook. James Cook er en af de største opdagelsesrejsende, der nogensinde har levet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.