Hvem opfandt internettet?


Hvem opfandt internettet
Internettet begyndte som så meget andet med en ide. Tilbage i 1962 gjorde den amerikanske psykolog og computer videnskabsmand Joseph Carl Robnett Licklider sig nogle tanker om et datanetværk, der kunne bidrage til en generel kommunikation mellem forskellige computere. Han beskrev sine tanker i en række artikler, hvor han kaldte ideen “Galaktisk netværk”.

Licklider var en kort tid ansat hos forsvaret i USA i afdelingen ARPA (Advanced Research Projects Agency), hvor han nåede plante sine ideer i hovedet på kolleger, inden han forlod organisationen. Der blev arbejdet videre med ideen, der i 1969 endte med et kommunikations netværk mellem computere i Californien og Massachusett, der blev kaldt ARPAnet og var en forgænger til internettet, som dog stadig var et lukket netværk.

Der blev fra starten af 1970’erne arbejdet videre med ideen på såvel militær som civil basis, hvor forskellige netværk blev oprettet mellem amerikanske universiteter. Forskerne fandt frem til TCP (Transmission Control Protocol) og IP (internet Protocol), der er basis for det nuværende internet og fik sin endelige form i 1978.

TCP/IP er grundlaget

netværks diagramDet er TCP, der sørger for, at programmer på de forskellige computere på internettet kan oprette forbindelser mellem hinanden og sender data på en stabil og ordnet måde. TCP har indbygget de portnumre, der holder styr på datastrømmene.

Det er IP, der tildeler en adresse til alle enheder, som er tilsluttet internettet, det være sig computere,  servere, routere, netværksprintere, internet-telefax eller IP-telefoner. De unikke IP-adresser sikrer, at kommunikationen mellem de forskellige enheder ikke bliver blandet sammen.

TCP/IP giver end-to-end (snakke-sammen-på-samme-linje) forbindelse, der angiver, hvordan data skal formateres, stiles, transmitteres, dirigeres og modtages på destinationen, og protokollerne har været i standardiseret brug siden 1982, hvilket så kan benævnes internettets fødselsår.

Udviklingen tager fart

Fra da af begyndte udviklingen at gå stærkt, og mange af de elementer, som er en del af internettet, blev udviklet i de forskellige lokale netværk i 1980erne.

verdens emailI 1982 kom SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) som gjorde det muligt at sende email på et netværk.

Året efter kom DNS (Domain Name System), så de kryptiske IP-numre (det kunne for eksempel være 208.80.152.2) blev til mere menneskelig betegnelser som eksempelvis helper.dk.

I 1989 skabte englænderen Tim Berners-Lee WWW (World Wide Web), som gør det muligt via en browser at hente websider ind fra servere rundt om på nettet og vise dem i grafisk form på egen computerskærm. WWW begyndte at komme i brug i 1991.

Efterhånden blev de originale netværk, der arbejdede med udvikling af internettet, nedlagt eller sammenlagt, og da det store NSFNET (National Science Foundation Network) i USA blev udfaset i 1995, blev internettet frigjort til kommerciel brug.

Decentralt netværk

Netværks fibreSelv om USA har været primus motor i udviklingen af internettet, så er det nu et verdensomspændende fænomen, da grundideen næsten fra starten af var at udvikle et decentralt computernetværk, som ingen har kontrol over og kan bredes ud til brug for alle.

Selv om Danmark ikke har haft den store rolle i udviklingen, så tog danskerne hurtigt internettet til sig.

Allerede i 1996 var næsten hver ottende dansker bruger af internettet, hvilket dengang i høj grad foregik i firma regi. Siden kom computerne i stadig højere grad ind i de danske hjem, og nu har over ni ud af ti danskere adgang til internettet fra deres hjem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.