Hvem opfandt hjulet?


wagon-wheel
De ældste spor af hjul, som arkæologerne har fundet frem til, er dateret til omkring 4.000 år før vor tidsregning, men de har stadig ikke fundet frem til, hvor i verden et menneske for første gang fik ideen til at fremstille hjul.

Når vi tager i betragtning, at der har været mennesker som vi kender dem i dag, på jorden i 100.000 år, så er hjulet en opfindelse, som er relativt ny. Men hvis der ikke er veje eller jævnt terræn, så er det nemmere for mennesker selv eller for deres husdyr at bære byrderne eller trække dem afsted på en slæde hen over overfladen.

Et andet aspekt er, at når vi tænker på. hvad mennesket ellers har formået at opfinde i en fjern fortid, så er et akselophæng en relativt kompliceret mekanisme at fremstille. Desuden er det ikke længe siden, at mennesker begyndte at tæmme kvæg (omkring 6.000 år før vor tidsregning) og heste (4.000 år før vor tidsregning), hvilket er en forudsætning for at trække vogne med tunge læs.

Det slovenske hjul

wagon-wheel-1363471169ZIIMange af arkæologernes første beviser på hjulets eksistens er ved fund af legetøj med hjul eller tegninger på lervarer af køretøjer. Mere håndgribeligt er fund af egentlige hjul og/eller deres aksler, som da der i 2002 blev fundet et hjul af træ nær den slovenske hovedstad Ljubljana.

En datering ved hjælp af kulstofmetoden viste, at Ljubljana-hjulet er fra cirka 3.000 år før vores tidsregning. Det var fremstillet i ask og eg, og det havde en diameter på 70 centimeter. Akslen var sat fast på hjulet, så begge har roteret under fremdrift.

På omtrent samme tid begyndte mennesker i det nordlige Indien at fremstille hjul med eger for første gang (Indien har et hjul som del af sit nationalflag), hvilket først kom til Kina og Europa tusind år senere. Dermed blev hjulene lettere og stærkere.

De første hjul blev ikke blot sat på køretøjer til transport, men mange hære havde også hestetrukne stridsvogne.

Kelterne i Europa var de første, som kort før vores tidsregning kom en metalring omkring hjulet for at gøre dem endnu mere slidstærkt.

Det moderne hjul

autoreifenDe hårde træhjul har været en hård belastning, men det var først i nyere tid, at der kom gummi på for at absorbere stødene og nedsætte larmen.

I 1839 genopfandt Charles Goodyear det vulkaniserede gummi i 1839 (Olmekerne i Mexiko havde allerede opfundet det 1.600 år før vores tidsregning, men derefter gik det i glemmebogen). Det betød, at man kunne fremstille slidstærkt gummi forholdsvis billigt.

Den første, som fremstillede et hjul med luftfyldt gummi, var den skotske opfinder John Boyd Dunlop, som i 1887 kom gummihjul på sønnens trehjulede cykel, så knægten ikke fik ondt i hovedet af at cykle. Ikke nok med, at der nu var gummi på hjulet, men da det var med en oppustelig slange, så det hjalp yderligere til at absorbere stødene.

Det var dog landsmanden Robert William Thomson, som først opfandt og fik patent på det pneumatiske (oppustelige) dæk i 1846.

Gummi har dog begrænset levetid, og derfor har næsten alle tog den dag idag stadig massive metalhjul, selv om gummi kan begrænse støjen fra togene. Men det ville fordyre vedligeholdelsen betydeligt.

Mange, kæmpe, industrielle traktorer kører idag også med gummihjul for at gøre arbejdet mere behageligt for føreren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.