Hvem opfandt atomkraft?

Det er flere forskellige, europæiske forskere plus en pæn stor sum amerikanske dollar, som er skyld i, at atomkraft (også kaldet kernekraft) idag er en af de energikilder, der er til rådighed for at dække menneskers energiforbrug.

Antoine Henri BecquerelDet var den franske fysiker Antoine Henri Becquerel, som opdagede fænomenet radioaktivitet, der derefter blev viderebearbejdet af ægteparret Marie Skłodowska-Curie og Pierre Curie, og de tre fik i 1903 Nobel-prisen til deling for deres arbejde.

Det var den ungarske Leó Szilárd og italienske Enrico Fermi, som fandt sammen på det amerikanske universitet Columbia University i Manhattan, New York, og der udviklede de og fik patent på atomreaktoren. De ansøgte om patentet i 1944, men fik det først ti år efter på grund af hemmeligholdelse i forbindelse med Anden Verdenskrig.

Fusion eller fission

atomkraft symbolAtomkraft er udnyttelse af atomkerners reaktion til energiforsyning ved hjælp af en kernereaktor. Atomkraft udgør et alternativ til energiforsyning baseret på olie og kul. Omkring en sjettedel af verdens elektrisk energiforbrug stammer fra kernekraft.

Der er to måder, hvorpå der kan udvindes energi af en kernereaktion. Den ene er en såkaldt fusion, hvor der udvindes energi ved forening af to lette kerner til en tungere, og den anden er fission, hvor en tung kerne spaltes op.

I begge tilfælde bliver en del af kernebrændslets masse til energi i form af varme, som igen kan omdannes til elektricitet, som kan komme ud til forbrugerne vil elnettet.

Begyndte i Frankrig

SkeletAntoine Henri Becquerel i Frankrig interesserede sig meget for fosforisering. I 1896 blev han grebet af begejstring over opdagelsen af røntgenstråler og mente, at selvlysende materialer, såsom uran salte, kan udsende gennemtrængende røntgen-lignende stråling, når det belyses med kraftigt sollys. Det han fik ud af sit eksperiment var noget uventet, idet han opdagede radioaktivitet.

Han fortsatte derefter med at studere radioaktivitet ved andre materialer, og samtidigt går hans elev Marie Skłodowska-Curie og hans mand Pierre Curie ind i arbejdet, hvilket gav de tre Nobel-prisen.

I det internationale enhedssystem Système International d’Unités (SI-systemet) måles radioaktivitet i becquerel (Bq) til ære for Antoine Henri Becquerel.

Marie Skłodowska-Curies videre arbejde førte til, at hun opdagede grundstofferne polonium og radium og videreanalysere sidstnævnte. For sine opdagelser fik hun som den første i verden sin Nobel-pris nummer to i 1911.

Men det var ikke ustraffet at arbejde med kernekraft, og Marie Skłodowska-Curie døde af leukæmi i 1934.

Krig fremmede atomkraft

Leó Szilárd var jøde og måtte som så mange andre flygte for nazismen i Tyskland, hvor han ellers var uddannet. I 1930erne var både tyskerne og englænderne meget forhippede på at udforske kernekraft, og da Leó Szilárd kom i landflygtighed i England, lykkedes han i 1933 at frembringe den første nukleare kædereaktion.

manhatten projektetI 1938 flyttede han til USA, hvor han arbejdede meget sammen Enrico Fermi omkring udnyttelse af kernekraft. De kom begge med i det såkaldte Manhattan-projekt, som den amerikanske hær stod bag, hvor der dels skulle findes ud af en måde at producere ‘spaltbart materiale’ på og dels skulle fremstilles atombomber af materiale.

Der blev opført forskellige atomreaktorer rundt om i USA under Anden Verdenskrig til projektet, hvor Enrico Fermi var en af de praktiske hovedkræfter. Han overværede også den første prøvesprængning af en atombombe.

Der gik endnu en del år, før atomkraft blev udnyttet til civil brug. Her var det briterne, som kom først. I Sellafield i det nordvestlige England blev der i starten af 1950erne opført et atomkraftværk, og den første reaktor kom i brug i 1956.

Efterhånden, som faren ved radioaktivitet blev kendt, er mange mennesker blevet modstandere af brug af kernekraft, og derfor blev der aldrig opført en kommerciel atomreaktor i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.