Hvad er et primtal

Et primtal er et helt tal, som er større end 1 og det kan ikke deles med andre positive tal end 1 og tallet selv. Et primtal kan aldrig blive et helt tal men kun ulige. 2 er også et primtal fordi 1 og 2 går op det. 1 opfattes ikke som et primtal.

Når man skal finde ud af om det er et primtal, skal man dividere alle tal undtagen 1 og tallet selv.

Primtal har en vigtig rolle i talteorien og store primtal er vigtige i kodningsteori og kryptlogi. Dem der ikke er primtal kaldes for sammensatte tal.

Matematikerne er enige om at der ikke findes et præcis tal på hvor mange primtal der findes, fordi der er utrolig mange.

Eratosthenes si var astronom og græsk matematiker. Det var ham det fandt på metoden til at finde de tal der er primtal og dem der ikke var.

Primtallene kan være langt fra hinanden i talrækken men, de kan også være utrolig tætte.

De første primtalstabellen er 2,3,5,7,11 og i den indgår mere en 10.000 primtal.

Det største primtal der findes indtil nu (2013) er 2 i 57.885.161. protens – minus 1.  Curtis Cooper var ham der fandt verdens største primtal. Curtis Coopers primtal ligger i en særlig række af primtal nemlig Mersenne-primtal. 

Mersenne-primtal har formlen 2 i potens minus 1. Der findes 47 Mersenne-primtal og med Curtis Coopers primtal er det nr. 48 i rækken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.