Hvad er et hashtag?

Et hashtag er et ord eller udtryk, som angives ved symbolet # i de elektroniske medier. Og det anvendes til blogging og sociale medier, blandt andre på Twitter, Facebook, Google +, Instagram og Flickr.

hashtagHashtagget anbringes foran de betydningsfulde ord, hvilket eksempelvis kan være: #festival

Formålet med hashtagget er, at meddelelser bliver grupperet, så alle brugere på sociale medier hurtigt kan kommunikere sammen inden for et område. Ideen med hashtag er at samle en række brugere omkring den samme begivenhed, hvad enten det er generelle interesser eller specielle begivenheder.

Flere og flere bruger det også til at udtrykke vigtige dele i deres SMS meddelelser på mobiltelefonen. Eksempelvis hvis noget er ironisk ment: #ironi

Twitter startede med at bruge “#Hashtags”

Brugen af hashtagget har en lang historie inden for informationsteknologien, men er blevet et udbredt til brug af alle brugere af moderne informationsteknologi, hovedsageligt via det sociale medie Twitter i starten af det nye årtusind, og det har så senere spredt sig ud til brug mange andre steder i det teknologiske univers, som er en del af vores hverdag.

Den internationale udbredelse tog især fart på Twitter, efter det viste sig praktisk i 2009-2010 til brug på tværs af sproggrænser ved protester mod valg i Iran.

Levende diskussion

diskussionerHashtags er for det meste brugt i diskussionsfora, hvor brugerne samles om en fælles interesse, og enhver kombination af tegn ledet af en hash symbolet # er et hashtag, og enhver hashtag kan tiltrække flere individuelle brugere til diskussion ved hjælp af hashtagget.

Diskussionerne kan være blandt private brugere, men det er også blevet populært til brug hos virksomheder, eksempelvis radio og TV stationer, som bruger det til diskussioner i forbindelse med valgkampe, sport m.v.

Kommerciel interesse

Hashtag fænomenet er også blevet brugt til reklame og andre fremstød. Mange større organisationer fokuserer på ét eller et lille antal hashtags, mens mindre organisationer bruger et større antal hashtags til at understrege en bred vifte af begreber, som de er interesseret i. Beslutningen om, hvorvidt der skal specialiseres eller ikke afhænger af marketingstrategien hos den enkelte organisation.

På Twitter, når en hashtag bliver ekstremt populær, vil det blive vist i “Trending Topics” område af en brugers hjemmeside. Trendvisning emner kan organiseres efter geografisk område eller af alle områder på Twitter.

Foto

Hashtag bliver også brugt på internettet i forbindelse med foto på eksempelvis det sociale foto netværk Instagram. Her bliver foto lagt ind og herefter hashtagget med fotoets emne. Hvis eksempelvis et foto af hunden Skipper lægges ind, bliver det hashtagget #hundskipper.

Hashtags er uden for kontrol

Hashtags hverken registreres af eller kontrolleres af nogen (en bruger eller gruppe af brugere), og de kan heller ikke uddateres fra offentlig brug, hvilket betyder, at hashtags teoretisk kan bruges i en evighed, afhængigt af levetiden af ​​et ord eller et sæt af tegn i en skriftlig sprog.

Hashtag står heller ikke for nogen fastsat definition, så et enkelt hashtag kan bruges til en række forskellige formål, som bestemmes af de, som gør brug af hashtagget.

Da brugerne har vænnet sig til hashtagget, så afføder det nye symbolbrug. Her har Twitter eksempelvis til brug ved børsoplysning nu indført et såkaldt cashtag: $

Reflektion: Mange nuancer

Hashtagget er blevet en integreret del af de elektroniske medier og har været med til at fremme en hurtig kommunikation mellem mennesker på tværs af lande, faggrupper, interesser m.m. Det er altså en mulighed for hurtigt at få et nuanceret billede af den verden, vi lever i.

Det er derfor i stærk kontrast til tidligere tid, hvor mennesker var afgrænset af landenes kulturer, mediernes langsomhed, faggruppernes specialisering og politikernes forenklede verdensbillede, når de gik ind i en diskussion om et emne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.