Hvad er Byvejr?

Hvad er Byvejr?

lokalt vejrByvejr er en forudsigelse af vejret i de enkelte lokalområder i Danmark, og det er en service, som udbydes på Danmarks Metrologiske Instituts (DMI) hjemmeside.

Internetsiden Byvejr har dels et kort, hvor det er hurtigt at få et overblik over temperatur og skydække i forskellige dele af Danmark, men det er også til at få mere detaljerede oplysninger om vejrforholdene i ord og grafer om det specifikke område, hvor man befinder sig.

Byvejr præsenteres i tre afsnit. Det første beretter om vejret for de næste 48 timer, så fortæller næste afsnit om vejret fra 48 timer og en uge frem, mens sidste afsnit beretter om vejret to uger fremme.

De første 48 timer

vejret
Kilde: http://www.dmi.dk/vejr/til-lands/byvejr/

I Byvejr bliver brugeren øverst præsenteret for overskriften på de regionale vejr plus dato og tid for vejrudsigtens udgivelse samt den tid, som vejrudsigten gælder for. Herefter præsenteres vejrudsigten i ord. Det bliver oplyst, om der kommer sol eller regn og i hvor høj grad der kommer skyer, den beregnede temperatur berettes, der oplyses om vindens styrke og retning.

Herefter kan brugeren studere den første af grafikkerne, der viser den forventede vejrudvikling i løbet af de kommende to døgn. Grafikken rykker frem til et nyt starttidspunkt hver time, og komputernes programmer forsyner siden med nye data fire gange i døgnet, nemlig klokken 5, 11, 17 og 23.

Grafikken for todøgnsudsigten viser øverst, hvilket lokalområde den dækker, eksempelvis Rønne, Hillerød, Aabenraa, Viborg eller Skagen. Desuden fortæller den, hvornår den er opdateret, og hvornår den bliver det næste gang.

I næste vandrette plan er der med tre-timers intervaller vist tiden på døgnet, hvornår vejret er som tegnet nedenunder. Det efterfølges af en vandret skylinje, der hurtigt giver et indtryk af solskin, skydække, regnvejr og stjernehimmel på det pågældende tidspunkt.

Al nedbør vises som vand

byvejr regnHerunder kommer en graf, der med en rød linje viser temperaturen målt i grader Celsius og dens udsving i løbet af perioden. Der er i samme blå grafer, der viser, hvor mange millimeter regn der ifølge de indhentede data vil falde. Nedbør angives altid som millimeter vand uanset om den falder som regn, slud, sne eller hagl. Som hovedregel svarer 1 mm vand til 1 cm snefald.

Det er muligt at krydse af øverst på siden, hvis man er interesseret i at se nedbør med usikkerhed, der vises i nedbørsøjlerne farvekodet i tre blå nuancer.

Nederst i grafikken vises vinden målt i meter per sekund. En grå linje viser middelvinden, mens en rød linje viser hastigheden på vindstødene, og nedenunder angiver pile vindretning.

Todøgnsprognosen anvender DMI’s HIRLAM (High Resolution Limited Area Model), som er en vejrberegningsmodel er baseret på et internationalt samarbejde, der har eksisteret siden 1985. Modellen giver det mest detaljerede øjebliksbillede af vejret i Danmark.

To uger på samme måde

Under grafikken for de første to døgn vises en grafik for den forventede vejrudvikling i løbet af de efterfølgende syv døgn. Den fornyes to gang i døgnet, klokken 0 og 12.

Nederst kommer grafikken, der viser vejrudviklingen i de seks sidste døgn i perioden i 14-dages perioden. Den fornyes også to gang i døgnet, nemlig klokken 0 og 12.

Begge de to nederste grafikker er opbygget som grafikken for de første to døgn, bortset fra at de to uge-grafikker ikke har grafer, der viser vindstyrke.

De to nederste grafikker er blevet til på baggrund data fra den europæiske ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) model, hvis hovedhjørnesten er en superkomputer i England.

Støv i luften

vejret støvHvis man er interesseret prognoser for luftforurening og pollen, så kan brugeren også få det med ved at krydse af øverst på siden.

Grafikken for luftforurening viser grafer for niveauet af kulilte, ozon, kvælstofdioxid, svovldioxid samt partikler.

Grafikken, der viser pollental, har niveauet for birk, græs og bynke med.

Byvejr findes på DMI’s hjemmeside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.