Hvad er protein?

Hvad er protein?

Proteiner (også kendt som æggehvidestoffer) er molekyler, der er en essentiel del af alle levende væsner. 

skeleton-1380568359TYWProteinerne er centrale byggesten i alle organismer og udfører desuden forskellige, livsnødvendige funktioner. De er med til at opbygge og reparerer blandt andet muskler, knogler, bindevæv, immunsystem, antistoffer og blodlegemer.

En menneskekrop danner selv nogle proteiner, mens andre må tilføres ved hjælp af den føde, som vi indtager. Når proteiner indtages med maden, nedbrydes de. Nedbrydningen begynder i mavesækken og fortsætter ned gennem tarmene. Proteinerne nedbrydes til enkelte aminosyrer, som optages i blodet og transporteres ud i kroppen, hvor de er med til at give energi og opbygge kroppen. Protein udgør 15 til 20 procent af et menneskes vægt.

Proteinrig mad

fiskNoget mad er mere proteinrigt end andet, og nogle typer protein er vigtigere for kroppen end andre, så det er ikke ligegyldig, hvad vi indtager, hvis vi vil have en sundt fungerende krop med masser af energi.

Kostens protein er af høj kvalitet, hvis fordøjeligheden er høj. Fødevarer med høj kvalitet er blandt andet magert kød, fisk, gryn, nødder, bælgfrugt og magre mælkeprodukter.

Regnet som energi til kroppen bidrager et gram protein med 17 kJ (kiloJoule) eller 4,06 kcal (kilokalorier). Protein bør udgøre omkring 15 til 20 procent af det daglige fødeindtag. Omregnet er det anbefalede indtag på 0,75 gram per kilo kropsvægt per dag, men man kan klare sig med 30 til 35 gram per dag, hvis proteinkvaliteten er høj.

Lavet af aminosyrer

protein madDe såkaldte alfa-aminosyrer er byggestenene til proteiner. I en alfa-aminosyre er en aminogruppe (der indeholder kvælstof) og en carboxylsyregruppe (der indeholder ilt og kulstof) er forbundet til samme kulstofatom.

Tyve forskellige aminosyrer i forskellige mængder, kombinationer og rækkefølger kan danne uendeligt mange forskellige proteiner. Et protein kan bestå af alt fra 60 og op til flere hundrede tusinde aminosyrer.

Otte af aminosyrerne i proteinerne er essentielle for den menneskelige krop, da den ikke selv kan danne disse aminosyrer, og derfor skal de tilføres via kosten. De otte er valin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, tryptophan og threonin. Når mad indeholder alle de essentielle aminosyrer, kaldes proteinet for fuldkomment.

Det rette indtag

protein træningFor meget og for lidt er aldrig godt. Er man syg eller idrætsudøver på eliteplan kan det daglige proteinbehov være væsentligt højere end de 0,75 gram per kilo legemsvægt, som Sundhedsstyrelsen anbefaler til raske voksne. De personer, som i en periode har brug for ekstra protein til kroppen, kan indtage helt op til omkring 2,0 gram per kilo.

Men raske, gennemsnitligt aktive mennesker skal ikke i længere perioder skal spise så meget protein, da det over tid vil kunne belaste nyrerne. Det er nyrerne, der skal filtrere affaldsstofferne fra den øgede proteinmængde ud af kroppen. Det er nok særligt personer, som er disponeret for nyresygdom, der er i risikogruppen, men der er under alle omstændigheder grund til at være opmærksom på sit indtag af proteiner.

Proteinmangel som følge af fejlernæring kan føre til en række sygdomme, men dette forekommer først og fremmest i udviklingslande. Det rammer i første omgang små børn og er et resultat af for lavt energiindtag og for lidt protein i kosten.

I hele verden dør flere millioner børn hvert år på grund af proteinmangelsygdomme. Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO har proteinmangelsygdomme en sammenhæng med 49 procent af 10 millioner årlige dødsfald blandt børn under fem år i udviklingslande.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Hvad er protein?, 8.5 out of 10 based on 2 ratings

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.